WOW0821240209BLCLJLLLMLA HOMOGÉN TABLETTÁKTÓL AZ ULTRAVITAMINIG 

 

Miközben egyre többen ismerik fel, hogy a génkezelt „mű-” zöldségek és gyümölcsök korában milyen jelentőségük van az étrend-kiegészítők rendszeres fogyasztásának, a multivitaminok fénysebességgel fejlődnek. Kérdés, hogy milyen irányba... 

 

SZENT-GYÖRGYTŐL NAPJAINKIG

 

1932-ben – a világon elsőként – sikerült Szent-Györgyi Albertnek C-vitamint kivonnia paprikából. Ám a hazai multivitamin fogyasztás kezdete csak jóval későbbre, gyerekkorunk kis Polyvitaplex drazsé tablettáinak megjelenésére tehető. Azóta mind hatóanyag-mennyiségben, mind összetételben jelentős változások történtek. Korábban minden összetevőt egyetlen tablettába sűrítettek, majd megjelentek a hatóanyagokat több, különböző kapszulában / tablettában tartalmazó napi csomagok (daily pack-ek). Ám a kialakuló versenyben sok cég nem a fejlesztés irányába ment, hanem megkezdődött a mennyiség-háború. Ennek hatására manapság is sokan csak azt nézik, mely összetevőket mekkora mennyiségben tartalmaz egy multivitamin készítmény. Pedig legalább ilyen fontos, hogy a hatóanyagok milyen vegyületek formájában találhatók meg, illetve miből állítják elő (ez nagyban befolyásolhatja a hatásfokot), valamint érdemes odafigyelni a nem-hatóanyagokra is (amelyek kellemetlen mellékhatásokat okozhatnak) és az összetevők helyes arányára. Továbbá az sem mindegy, mit, mikor, mivel kombinálva veszünk be.

 

Mennyiség kontra minőség. Íme néhány tipikus példa arra, hogy a „kevesebb néha több”. 

 

KALCIUM

 

Ha egy étrend-kiegészítő kalciumot tartalmaz, akkor ez többnyire kalcium-karbonátként van jelen, ami a legkevésbé hasznosuló formula és a legolcsóbb is egyben. Létezik azonban kalcium-foszfát, -laktát, -citrát és egyéb vegyületek is. A kalcium-citrát felszívódása körülbelül öt-tízszerese a karbonáténak, tehát akár tized annyi mennyiséggel elérhetjük ugyanazt a hatást – felesleges anyagok bevitele és a vesék terhelése nélkül. 

 

MAGNÉZIUM 

 

Hasonló a helyzet a magnéziummal. Általában magnézium-oxidot találunk a multivitaminokban, aminek csupán 4%-a szívódik fel, szemben a magnézium-citráttal, melynek rendkívül magas, 90%-os a biológiai hasznosulása. Ez nem csak óriási különbség, hanem azt is vegyük figyelembe, hogy a rosszabb minőségű magnézium vegyületből lényegesen többet kell bevennünk, és ennek lebontásával feleslegesen terheljük a szervezetet. 

 

C-VITAMIN

 

A C-vitamin megadózisú használata helyett érdemesebb olyan formulákat alkalmazni, melyekben az aszkorbinsavon kívül egyéb, a hasznosulást, felszívódást segítő hatóanyagok is találhatók. Csipkebogyó, acerola kivonat és bioflavonoidok hozzáadásával máris egy jóval értékesebb C-vitamin forráshoz jutunk, tehát ne hagyjuk, hogy a „számháború” elvonja a figyelmünket a minőségi tényezőkről! 

A Panhellen által kifejlesztett multikészítmény nem csak azért kapta az ultravitamin elnevezést, mert a legjobban hasznosuló formulákat tartalmazza, hanem többek között annak okán is, hogy megtalálhatók benne olyan extra hatóanyagok, melyek a multivitaminokból rend szerint kimaradnak, pedig kiemelt jelentőségük van.

 

Amik általában hiányoznak a multivitamin készítményekből, de fontos összetevői az ultravitaminoknak:

 

SPECIÁLIS ANTIOXIDÁNSOK

 

Az antioxidánsok hozzájárulhatnak a keringési megbetegedések megelőzéséhez, az idegrendszer, az agy, a szemek, a bőr egészségéhez, regenerációjához, a megfelelő csontképzéshez és csontregenerációhoz. Sok multivitamin készítmény azonban csak alapvető antioxidánsokat tartalmaz, mint például az A-, E- és D-vitamin. Ám jobb hatás érhető el, ha ezekhez hozzáadunk olyan speciális hatóanyagokat, mint az asztaxantin, a lutein, a zeaxantin és a koenzim Q10. 

 

AZ ÍZÜLETEK ÉS A PORCOK VÉDELME

 

A legtöbb multivitamin készítmény nem tartalmaz glükozamint, kondroitint és MSM-et. Pedig ezen hatóanyagok kiemelt fontossággal bírnak főként a rendszeresen sportolók és az idősebb korosztály számára. 

 

Továbbá megemlíthetünk olyan összetevőket, mint a méregtelenítésben szerepet játszó betain-hidroklorid vagy a csontképzést és az idegsejtek megfelelő működését támogató menakinon, melyek – a fentebb írtakkal együtt – szintén megtalálhatók a Panhellen Ultravitamin Pro csomagban. 

 

AMIRŐL RITKÁN BESZÉLNEK

 

Eddig csupán a multivitminok kívánatos és nemkívánatos hatóanyagairól volt szó, de egy tudatos vásárló legalább ekkora figyelmet szentel az inaktív összetevőknek, vagyis az adalékoknak. Ám amire nagyon kevesen gondolnak, pedig kiemelkedő jelentősége van, az nem más, mint az egyes hatóanyagok bevitelének helyes módja és ideje: Mivel bizonyos hatóanyagok erősíthetik, mások pedig gyengíthetik egymás hatását, valamint az sem mindegy, mit milyen étkezéshez fogyasztunk, ezért érdemes figyelmet szentelni az ezzel kapcsolatos tudnivalóknak.

Mindezekről részletesen olvashatsz következő blogbejegyzésünkben.

ULTRAVITAMIN

  • 33 féle aktív hatóanyag high-end alapanyagokból étkezésekhez igazítható kiszerelésben 
  • Kizárólag tiszta és engedélyezett összetevők  
  • Regeneráció és egészségmegőrzés segítése 
  • Teljesítményfokozás és energizálás + zsírégetés támogatása 
  • Tudományos alapú egyedülálló összetétel sportolók és aktív életet élők részére

ULTRAVITAMIN PRO

  • 38 féle aktív hatóanyag high-end alapanyagokból étkezésekhez igazítható kiszerelésben
  •  Kizárólag tiszta és engedélyezett összetevők
  •  Regeneráció és egészségmegőrzés segítése
  •  Teljesítményfokozás és energizálás + zsírégetés támogatása
  •  Tudományos alapú egyedülálló összetétel kifejezetten versenysportolók részére kifejlesztve


Régebbi bejegyzések Új bejegyzések

Kosárba tesz