A SZÁLLÍTÁST MI ÁLLJUK MINDEN 35000 FORINTOS VÁSÁRLÁS FELETT, MAGYARORSZÁG TERÜLETÉRE !

FOLYADÉKPÓTLÁS FONTOSSÁGA A SPORTBAN

FOLYADÉKPÓTLÁS FONTOSSÁGA A SPORTBAN

Egy felnőtt ember testének 50-70 százaléka, egy újszülött testének 80 százaléka, egy megtermékenyített petesejt 95 százaléka víz. Sportos, izmos emberek esetén a víz aránya általában magasabb, ugyanis az izom legnagyobb részét víz teszi ki. A víz tehát szervezetünk, életünk nélkülözhetetlen alkotóeleme. Az egészség, az élettani működés legfontosabb hozzávalója. Nincs ez másképp a sportolók esetében sem, sőt, a folyadék; annak összetétele és pótlása még nagyobb szerepet tölt be az életükben.

 

A víz élettani szerepe igen sokrétű: oldószerként segít a tápanyagok szállításában; felszívódásában; közreműködik a szervezetbe kerülő és abban keletkező méreganyagok, felesleges anyagok kiválasztásában; fenntartja a vér mennyiségét; közeget biztosít a sejtben lezajló különböző kémiai reakciók lejátszódásához, de segít a hőmérséklet-szabályozásban is.

 

VÍZHÁZTARTÁS

 

Testünk számára többféle vízforrás létezik: folyadékbevitel; az ételek víztartalma és a különböző anyagcsere-folyamatok során keletkező (ún. oxidációs) víz. Legnagyobb befolyással természetesen az első kettőre vagyunk. Meglepő azonban, milyen sok úton-módon távozik víz a szervezetünkből. 300-500 ml átlagmennyiségben légzés során, kb. 100-300 ml széklettel, 800-1200 ml vizelettel, verejtékezéssel átlagosan kb. 300-600 ml ürül nap mint nap. Látható tehát, hogy naponta kb. 1,5-2 liter tiszta vízre volna szüksége szervezetünknek, s ehhez adódik hozzá a hőmérséklet-emelkedés vagy fizikai aktivitás következtében megnövekedett további izzadás, vízvesztés. Betegség (pl. láz, hasmenés) esetén szintén jelentőssé válik a vízvesztés. 

 

MENNYI VIZET VESZÍTÜNK?

 

A termelt izzadság mennyisége és a leadott folyadék több tényezőtől is függ: az edzés intenzitásától, az edzés időtartamától, a külső hőmérséklettől és páratartalomtól, valamint az egyéni adottságoktól (testösszetételtől, edzettségi szinttől stb.). 1 órás edzés során egy átlagember kb. 1 liter folyadékveszteségre számíthat – melegebb időben többre. 

 

Tapasztalat, hogy a legtöbben sajnos csupán szomjúságérzés kapcsán isznak, holott a szomjúságérzet a szervezet vészjelzése a súlyos folyadékvesztés megelőzésére. Sportolóknak ezen felül még fokozottabban kell figyelniük arra, hogy a szomjúságérzés előtt pótolják a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékveszteséget. A megfelelő folyadékfogyasztás és -pótlás nagymértékben meghatározza a sportteljesítményt!

 

A DEHIDRATÁLTSÁG VESZÉLYEI

 

A jelentős folyadékvesztés negatív hatással van mind a teljesítményre, mind az egészségre.

Vízhiányra a szervezet védekezéssel reagál; átrendeződik a véreloszlás, a (vér)keringés viszonyaiban változás áll be: csökken a vér mennyisége; csökken az izomzat és a bőr keringése, melyek rontják a teljesítményt és a hőleadást, valamint terhelik a szívet, a keringési rendszer és a tüdőt. A dehidratáltság tünetei lehetnek a fáradtság, a fejfájás, a kipirult bőr, a sötét, erőteljes illatú vizelet, a szapora légzés. A huzamosabb ideig nem rendezett folyadék-háztartás súlyosabb egészségügyi következményekkel is járhat; romlik a koncentrálóképesség, csökken az izommunka, izomgörcsök és hallucináció, esetleg ájulás léphetnek fel. 

 

FOLYADÉKPÓTLÁS A GYAKORLATBAN

 

Ha a testmozgás nem haladja meg az 50-60 percet, folyadékpótlásra alkalmas választás a víz – ám hozzá kell tenni, teljesítményfokozás szempontjából nem ideális. Hosszabb távú, magasabb intenzitású sportterhelés esetén ez a minőség már nem elég. A verejték, a vizelet nem csupán vízből, hanem különböző ásványi anyagokból, oldott anyagokból tevődik össze, tehát folyadékpótlás címszó alatt ezek pótlását is meg kell oldani. (Arról nem beszélve, hogy pl. maratonfutóknál, ahol még nagyobb a szervezet igénybevétele, már a tápanyagpótlásáról is gondoskodni kell.) Folyadékpótlásra akkor is szükség van, mikor a sportoló nem érzi, hogy szomjas, pl. úszás vagy téli sportok közben.

 

„JOBB FÉLNI, MINT MEGIJEDNI!"

 

Inkább igyekezzünk megelőzni a dehidratáltságot, mint megtapasztalni a teljesítményromlást, a tüneteket és különböző gyógymódokhoz folyamodni. A sportemberek 50-60 percet meghaladó edzés, verseny előtt, alatt és után is fogyasztanak folyadékot, hiszen a vízvesztés akár több liter is lehet! Bár vízigényünket kiszámolhatjuk testtömegre, sportolók esetén fontosabb a tényleges vízvesztés, mint a testtömeg. De alapvetően elmondható, hogy 10 kg-onként kb. 3 dl vízre van szüksége egy egészséges, átlagos életmódot élő embernek. 

 

FOLYADÉK EDZÉS ELŐTT

 

Az edzés előtti folyadékbevitel célja a test optimális folyadék- és elektrolitellátottságának biztosítása. 1-2 órával edzés előtt ajánlatos 400-600 ml folyadékot elfogyasztani. Az egyéni toleranciát figyelembe véve közvetlenül edzés előtt 100-200 ml bevitele ajánlott. 

 

FOLYADÉK MOZGÁS KÖZBEN

 

Mozgás hatására azonnal folyadékot kezdünk el veszíteni, amit tehát ellensúlyoznunk kell: rendszeres időközönként innunk kell. Közhelynek hangzó aranyszabály: minél többet izzadunk, annál többet igyunk. Vannak egyéni különbözőségek, de a legtöbben jól tolerálják, ha 15-20 percenként 150-300 ml folyadékot fogyasztanak mozgás közben. Érdemes ízlésünknek megfelelő (pl. ízesített) italt választani. Az egy órát meghaladó edzések, versenyek során a legoptimálisabb választás az ízesített, ásványi anyagokat is tartalmazó ún. sportital (izotóniás ital). 

 

MIÉRT ÉMELYGEK ÉS VAN HÁNYINGEREM, HA MOZGÁSKÖZBEN ISZOM?

 

Valószínű, hogy dehidratált vagy! Kisebb mértékű (2 százalékos) kiszáradásánál a gyomorürülés lassul, melynek következménye az émelygés, puffadás. Ezt elkerülve figyeljünk oda az edzés előtti megfelelő folyadékfelvételre! 

 

FOLYADÉK MOZGÁS UTÁN

 

A normális hidratálás érdekében az edzés/verseny során elveszített súlyunk másfélszeresét (150 százalékát) pótoljuk!

 

Tipp! Mérjük meg testsúlyunkat sport előtt és után, hogy megbizonyosodjunk az elvesztett folyadék mennyiségéről. Az ajánlott mennyiséget természetesen nem azonnal, nem egyszerre kell meginnunk!

Közvetlenül mozgás után (egyéni tűrőképességtől függően) 300-500 ml folyadékot pótoljunk, majd utána apránként, kortyonként elosztva a többit.

 

Gyümölcslé, tiszta víz, energiaital, netán sportital? Te melyiket választanád edzés előtt, közben vagy után? Teljesítmény szempontjából nagyon nem mindegy! Erről bővebben a következő blogbejegyzésünkben olvashatsz…

 

Speciális utasítások az eladó számára
Kupon hozzáadása

Mit keresel?


Népszerű keresések:  Fehérje  Kollagén  Amino Whey  

Biztos örülnél 10% kedvezménynek, hát add meg az email címed! 😉

Hozzájárulok, hogy adataimat az Adatkezelési Tájékoztatóban foglaltak szerint kezeljék.