A SZÁLLÍTÁST MI ÁLLJUK MINDEN 35000 FORINTOS VÁSÁRLÁS FELETT, MAGYARORSZÁG TERÜLETÉRE !

FEHÉRJE – MILYET, MIKOR, MIÉRT?

FEHÉRJE – MILYET, MIKOR, MIÉRT?

Rengetegen isznak protein shake-et, de kevesen tudják, melyik típust milyen célra érdemes választani. Íme egy kis gyorstalpaló, érthetően, lényegre törően.

 

A fehérjék legnagyobb szerepe testünk, szöveteink (pl. izomszövet) növekedésében, felépítésében, újjáépítésében van. Fehérje táplálék-kiegészítőt három alapvető célból szokás fogyasztani: Az izomzat növelése, az izomvesztés megakadályozása (például hosszútávfutóknál vagy más aerob sportoknál, melyek „égetik” az izmokat), illetve fogyókúra támogatása. Sok esetben a protein shake íze alapján választunk, ám ennél van lényegesebb tényező is, noha az élvezeti érték kétség kívül fontos. (Kinek kell a rossz íz, ha ihatunk finomat is.) 

Protein választás esetén érdemes megvizsgálni a fehérje-kiegészítők biológiai értékét, vagyis azt, hogy milyen mértékben képes a proteint hasznosítani a szervezetünk. Hiszen a fogyasztás célját tekintve ez a lényeg. A legjobban hasznosuló fehérjék – megelőzve a marha-, a tojás-, a kazein-, a szója és minden egyéb protein kiegészítőt – a tejsavó készítmények, azaz a whey proteinek. Ezen belül a tejsavó koncentrátum jellemzője a maximális fogyasztói élmény (a legfinomabb ízek, kiváló állag), a tejsavó izolátum pedig kimagasló biológiai hasznosulási értékével vívta ki az elismerést.

 

Mivel az izolátum előállítása során a tejsavón alacsony hőmérsékletű szárítást, majd „szűrést” (izolálást) alkalmaznak, így megőrzik a fehérjék aktivitását és egy más fehérjekiegészítőknél könnyebben, gyorsabban emészthető készítményt kapunk. Innen már csak egy lépés vezet a fehérjék csúcsához, a hidrolizátumhoz. 

 

Egy speciális eljárással (hidrolízissel) tovább bontják a fehérjerészecskéket, mondhatjuk úgy is, hogy „előemésztik” a fehérjét. Ez még gyorsabb felszívódást és hatékonyabb hasznosulást eredményez. 

 

Tehát a legjobban hasznosuló fehérje készítmény a tejsavó hidrolizátum.

 

Ez viszont nem azt jelenti, hogy mindenkinek hidrolizált fehérjét kell fogyasztania. Egyrészt a hidrolizátumnak – csúcsminőségének megfelelően – a legdrágább az előállítása. Így akinek a pénztárcája nem engedi meg, hogy rendszeresen hidrolizált tejsavó proteint fogyasszon, választhat egy jobb minőségű tejsavó koncentrátumot vagy koncentrátum-izolátum keveréket. 

 

ÉS HOGY MIT JELENT A JOBB MINŐSÉG?

 

Ehhez először is tudni kell, mi is pontosan a tejsavó. A tejsavó nem más, mint a sajtgyártás során keletkező, magas fehérjetartalmú melléktermék, melyből vízelvonás, majd különböző finomítási eljárások útján kapjuk a tejsavó fehérje koncentrátumot, izolátumot és hidrolizátumot. Viszont nem mindegy, milyen sajtból származik az alapanyag, az pedig pláne nem, hogy a gyártó mindig ugyanonnan, ugyanolyan sajtból készült tejsavót szerez be, vagy hol ilyet, hol olyat használ, ami miatt időnként tapasztalhatjuk, hogy egy adott márka terméke egyszer ilyen, máskor olyan ízű, állagú. Ha ezt el akarjuk kerülni, válasszunk megbízható gyártót, ne feltétlenül a legolcsóbb terméket vásároljuk. (Közhely, hogy ami túl olcsó, az gyanús. Már csak azért is, mert valóban magas minőséget nem lehet a legolcsóbb alapanyagokból előállítani.)

 

A másik dolog, amivel jelentősen meg lehet növelni egy fehérje kiegészítő hatékonyságát, ha olyan enzimeket adnak hozzá, melyek segítik a fehérjében lévő aminosavak hasznosulását. Az aminosavak az izmok építőkövei, ezért a legfontosabb, hogy ezekből minél több épüljön be az izmokba. Ilyen természetes enzim például a szabadalmaztatott DigeZyme® vagy a szintén szabadalmas PeptoPro®, ami jelenleg a proteinek csúcskategóriáját képviseli. Tehát egy tejsavó koncentrátum DigeZyme® enzimmel és esetleg izolátummal is kiegészítve (főleg ha finom is) tökéletes hidat képezhet a sima koncentrátum és a drága hidrolizátum között. Egy ilyen termék már a felső kategória belépőszintje, megfizethető áron. Jó példája a Panhellen „pirospajzsos” termékcsaládja, az Amino Whey.

 

Ha mégis a legjobbat szeretnénk, versenyre készülünk, kifejezett cél az izomépülés mellett a fogyás is, akkor válasszuk a tiszta tejsavó izlátumot, vagy még inkább a hidrolizátumot. 

 

Figyeljünk arra is, hogy a termék lehetőleg ne tartalmazzon hozzáadott cukrot, valamint ha nagyon precízek akarunk lenni, akkor vessük össze az egyes készítmények aminosav tatalmát. 

A legfelsőbb kategóriára jó példa a Panhellen Ultra Whey protein családja, ami nem csupán tiszta izolátumot és hidrolizátumot tartalmaz, hanem utóbbi a már említett, világviszonylatban is egyedülálló PeptoPro® hidrolizátum. Külön kategóriaként érdemes még megemlítenünk a növényi fehérjéket – szója, borsó, rizs, kender és társaik. Ezek hasznosulási értéke ugyan messze elmarad a tejsavó proteinektől, de szigorú vegánok számára kifejezetten jó alternatíva. Ha nem vagy vegán, akkor pedig válaszd a tejsavó készítményeket, a fent írtak figyelembevételével.

KIVÉVE…

A fent írtak elsősorban az edzés utáni proteinbevitelre vonatkoztak. Ha viszont este, lefekvés előtt szeretnél fehérjét fogyasztani, akkor NEM a tejsavó a legjobb választás, hanem a kazein. Mi ennek az oka? Miért hasznos a lefekvés előtti fehérjebevitel? Milyen típusai vannak a kazein fehérjéknek és mire érdemes figyelni? Hogyan támogathatja a kazein a fogyókúrát? Mindezekre választ kapsz ebben a cikkben.

 

Újabb világszabadalmas készítmény a Panhellen kínálatában. Az eleve a legmagasabb biológiai hasznosulási értékkel bíró fehérjéket (tejsavó) kiegészítettük az egyedülálló DigeZyme® enzimrendszerrel, melynek segítségével még nagyobb mennyiségű aminosav jut az izomszövetekbe, elősegítve a gyorsabb izomépülést.

 

 A legmagasabb biológiai hasznosulású fehérje, a „proteinek Rolls-Royce-a”. Finom, nem hizlal, tökéletesen oldódik.  

 

Hidrolizátum, a csúcsfehérje:

Tejsavó fehérje izolátumból hidrolízissel tovább bontjuk a peptideket 2-3 aminosavat tartalmazó di-, illetve tripeptidekre – azaz „előemésztjük” a fehérjéket. A rövid aminosav-láncok még gyorsabb felszívódást és hatékonyabb hasznosulást eredményeznek, ez által a hidrolizált tejsavó izolátum a legjobban hasznosuló fehérje készítmény.

 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

 

FEHÉRJE DIÉTA 

Miért működik a fehérje diéta? Mik a leggyakoribb hibák és tévhitek? Hogyan csináld jól a fehérje diétát, hogy valóban elérhető legyen a várva várt cél? Mindezekre választ kapsz cikkünkben.

Olvass tovább...

Speciális utasítások az eladó számára
Kupon hozzáadása

Mit keresel?


Népszerű keresések:  Fehérje  Kollagén  Amino Whey  

Biztos örülnél 10% kedvezménynek, hát add meg az email címed! 😉

Hozzájárulok, hogy adataimat az Adatkezelési Tájékoztatóban foglaltak szerint kezeljék.