A SZÁLLÍTÁST MI ÁLLJUK MINDEN 35000 FORINTOS VÁSÁRLÁS FELETT, MAGYARORSZÁG TERÜLETÉRE !

Időszakos böjtölés: útmutató kezdőknek!

Időszakos böjtölés: útmutató kezdőknek!

idoszakos-bojtoles-utmutato-kezdoknek

Időszakos böjtölés: útmutató kezdőknek!

Az időszakos böjtölés az elmúlt évek egyik legnépszerűbb táplálkozási formája. Bár mostanában kapták fel igazán, az időszakos böjt egyáltalán nem új keletű dolog.  A történelmünk során az emberek gyakran böjtöltek – igaz, ők nem önszántukból, hanem azért, mert nem volt lehetőségük a nap minden szakaszában élelemhez jutniuk. A mai fogyasztói társadalomban azonban bármikor leugorhatunk a boltba és megállás nélkül nassolhatunk. De szüksége van erre a szervezetünknek? Természetesen nem. Ezért érdemes kipróbálni az időszakos böjt diétát.

De mi is pontosan az időszakos böjtölés, és hogyan kezdj neki, ha teljesen kezdő vagy? Olvasd el cikkünket a részletes útmutatóért!  

Mi az az időszakos böjtölés?

Az időszakos böjtölés igazából nem is egy diéta, inkább egy táplálkozási szokás, ami a diétákkal ellentétben nem az ételeket fogyasztását korlátozza, hanem az étkezés időtartamát szabja meg.

Időszakos böjtölés során bizonyos időtartamban étkezel, míg bizonyos időtartamban már egyáltalán nem eszel, tehát böjtölsz.

Több böjtölési módszer van, azonban a legelterjedtebb a 16/8 módszer, ami alapján a nap 24 órája úgy oszlik el, hogy egy 8 órás intervallumban étkezünk, míg a fennmaradó 16 órában böjtölünk. Erre egy példa így néz ki: délelőtt 11:00 és délután 19:00 között, vagy 12:00 és este 20:00 között étkezünk, a fennmaradó órákban pedig böjtölünk.   

Természetesen az is fontos, hogy mit eszünk, ezt sajnos nem lehet megúszni. Az időszakos böjtölés akkor járhat sikerrel, ha az étkezési időszakban odafigyelünk arra milyen táplálékokat viszünk be, és nem ebben a 8 órában próbáljuk bepótolni a böjtölés időszak alatti „lemondást”.

Miért jó az időszakos böjtölés?

Az időszakos böjtölés előnye, hogy a böjt időszakban beindulhat a zsírégetés és a zsírból történő energiatermelési folyamat. Ha rendszeresen, 3-4 óránként eszünk, akkor a szervezet a bevitt táplálékból állítja elő a szükséges energiát, viszont böjtölés esetén kénytelen a zsírraktárakhoz nyúlni.

Másrészről elég csak belegondolni, hogy nem 16 órán keresztül, hanem csupán 8 órán keresztül étkezünk: minden bizonnyal kevesebb kalóriát fogunk bevinni. Ez természetesen csak akkor működhet, ha az evési időszakban nem raktározunk és nem eszünk többet, mint amennyit alapból ennénk.

Hogyan kezdj neki? Konzultálj az orvosoddal!

Egy diéta vagy étkezési szokás sikeressége nem olyan egyszerű, mint ahogy elsőre hangzik. Többek között attól is, hogy milyen egészségügyi állapotban vagy, van-e bármilyen emésztési problémád vagy más alapbetegséged. Ilyen esetben ugyanis, nem is biztos, hogy ajánlott számodra ez a fajta étkezési szokás, ezért mindenképpen konzultálj az orvosoddal, mielőtt belekezdesz az időszakos böjtölésbe.

Először csak egy étkezést hagyj ki!

Ha hozzá vagy szokva ahhoz, hogy 3-4 óránként eszel, nem lesz egyszerű átállni egy 16 órás böjtidőszakra. Pont ezért ne lepődj meg, ha a kezdeti időszakban a böjtölési órák nehezebbek lesznek.

Mivel az időszakos böjtölés egy szokás, érdemes lassan felépíteni. Első lépésként az is megteszi, ha kihagysz egy étkezést, így fokozatosan szoktatod hozzá a szervezetedet az új étkezési rendszerhez, elkerülheted a hirtelen fellépő éhséget, és mentálisan sem fog annyira megviselni az első pár böjtidőszak.

A reggelit told ki, a vacsorát hozd előre!

A böjtölés kialakításában segíthet az is, ha az első étkezést késlelteted, míg az utolsót előrébb hozod. Lehet, hogy először nem fogsz beleférni a 8 órás étkezési korlátba, de minden nappal közelebb kerülsz ahhoz, hogy éhezés nélkül teljenek a böjtöléssel töltött órák. Ez egy szuper módszer a böjtölési időszak hosszabbítására, egészen addig, amíg el nem éred a 16 órát.

Ha éhséget tapasztalsz és még jó pár óra hátravan a böjtödből, táplálék kiegészítők lehetnek a segítségedre. BEACH termékünk a gyomorban vizet köt meg, növelve ezzel az elfogyasztott étel volumenét, mellyel hozzájárul a gyomorürülés idejének elnyújtásához és a jóllakottságérzés elhúzódásához.

Táplálkozz egészségesen és változatosan!

A változatos, tápláló étkezés kifejezetten fontos az időszakos böjtölés alatt, az étkezési időszakban érdemes lassan felszívódó szénhidrátokat és megfelelő mennyiségű fehérjét fogyasztani, amik kellő energiát adnak a szervezetednek és nem éhezel meg tőlük 1-2 órán belül.  

A változatos étrend mellett a kellő folyadék fogyasztás is elengedhetetlen. Itt lehet is egy kicsit csalni, ugyanis ha böjt időszakban valamilyen ízre vágynál, ihatsz kávét, vagy cukormentes teát/üdítőket is. Edzés előtt egy adag BCAA italt is beiktathatsz.

Ha már tapasztalt böjtölő vagy és fokoznád az eredményt, időközönként tarthatsz egész napos böjtöt is, ezt azonban csak heti egyszer ajánljuk.

Légy kitartó!

Egy új táplálkozási szokást bevezetni és fenntartani nagy kihívás. Biztos lesznek olyan napok, amikor az egészet a pokolba kívánod, de megéri kitartani. Az eredményt ugyanis csak akkor fogod igazán látni, ha nem szakítod meg a böjtölést, hanem hosszútávon fenntartod.

Azt javasoljuk, próbálj meg előre tervezi az étkezések kapcsán, így elkerülheted azt, hogy hirtelen kelljen valamit bekapnod a böjtölési időszak alatt.

 

 

 

Speciális utasítások az eladó számára
Kupon hozzáadása

Mit keresel?


Népszerű keresések:  Fehérje  Kollagén  Amino Whey  

Biztos örülnél 10% kedvezménynek, hát add meg az email címed!😉Most minden új feliratkozónkat egy ingyenes E-BOOK-al is megajándékozunk, ami tartalmazza a sikeres életmódváltáshoz szükséges 10 legfontabb szakértői tanácsunkat!

Hozzájárulok, hogy adataimat az Adatkezelési Tájékoztatóban foglaltak szerint kezeljék.